De afgang genaamd Opera

Door mr32 op donderdag 6 maart 2014 15:46 - Reacties (11)
Categorie: Technologie, Views: 3.240

Een jaar geleden werd er geregeld gesproken over de 5 grote browsers. Dat waren Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer en... Opera. Opera is in die lijst altijd een klein buitenbeentje geweest, en werd in de meeste gevallen niet eens genoemd (tja, dat zijn de mensen die niet kunnen tellen als ze het over de 5 hebben). Tegenwoordig staat een deel van die lijst nog overeind. Er is echter wel het één en het ander veranderd in onze mening betreffende deze browsers.

Chrome heeft zijn positie nog eens verder verstevigd. Je wordt bijna vreemd aangekeken als je met iets anders aan komt zetten. Google houdt de browser qua features compact en ik moet toegeven dat ik hem nog altijd prettig vind werken.

Firefox is nog altijd populair onder grote groep trouwe gebruikers. De Add-ons zijn nog altijd van hoog niveau en ook de browser zelf levert uitstekende features mee die zeker bruikbaar zijn.

Dan hebben we Internet Explorer die maar probeert zijn imago terug te krijgen. Ik zelf heb het niet zo tegen deze browser, mits het maar nieuwer is dan IE10. Het is onhandig als je het hebt over webdevelopment (ik weet er alles van, klote ding) maar desalniettemin is hij voor de standaard gebruiker voldoende toereikend en lekker vlot.

Vervolgens hebben we nog een browser speciaal voor de OSX gebruikers onder ons. Een browser die het moet hebben van zijn schoonheid, eenvoud en gebruiksgemak. Technisch uitstekend. In gebruik is hij eigenlijk minder dan andere, ik betrap mezelf er altijd op dat ik toch automatisch Chrome opstart in plaats van Safari.

De laatste browser is meteen ook de reden en het belangrijkste onderwerp van dit verhaaltje. Opera. Wat heb ik lang plezier gehad van dit fenomenaal stukje software. De moeder der browsers, de meest innovatieve onder alle internetbladeraars.
Tabbladen? Opera. Gestures? Opera. Speeddial? Opera. Synchronisatie? Opera. Eerste 100/100 op de HTML5 benchmark? Opera.
Hierbij kwamen ook wat minder bekende features: e-mail, rss-readers, tab-preview, javascript extensies en zo kan ik nog wel even door praten. Allemaal heerlijk om mee te werken. Extensies had je eigenlijk helemaal niet nodig, hoogstens om Youtube weer in het midden van je scherm te krijgen.

En toen kwam het dramatische nieuws: de presto engine wordt vervangen door de webkit engine (of een afgeleide daarvan). Sinds de eerst volgende versie (13) heb ik NOOIT meer gebruik gemaakt van Opera. Alle features waren weg, afgezien van de gestures en de speeddial, maar die waren ondertussen ook in alle andere browsers alweer terug te vinden. Alle glorie in één keer weg. Sindsdien ben ik altijd opzoek geweest naar een alternatief, maar die heb ik nooit gevonden ("ahum, je kunt de oude opera nog downloaden hoor!" - Klopt, maar de prestaties van de concurrenten zijn dusdanig verbeterd dat ik dat de moeite waard niet meer acht).

Dus: Please OPERA! Herstel de glorie! Herstel mijn plezier! _/-\o_

Volgende: Bijzonder project: UT4 10-'14 Bijzonder project: UT4
Volgende: Even voorstellen... 03-'14 Even voorstellen...

Reacties


Door Tweakers user Sp3ci3s8472, donderdag 6 maart 2014 16:11

Ik ben het helemaal met je eens, ik gebruik nog steeds de pre-webkit versie van Opera. Helaas begin ik nu wel langzamerhand te merken dat bepaalde pagina's niet meer goed werken bijv. ING internetbankieren.

Ik heb het Opera gedrocht met de nieuwe engine een keer gebruikt en er meteen weer afgegooid. Het werkt niet fijn en alle features van de oude Opera zijn niet of minder aanwezig.

De keuze die ze hebben gemaakt om de webkit engine te nemen zal ze misschien op de korte en midden termijn geld besparen, alleen op de lange termijn niet denk ik. Ik denk dat ze hierdoor gebruikers verliezen.

Door Tweakers user mux, donderdag 6 maart 2014 16:11

Vroegâh, toen de browser wars in volle gang waren, heb ik regelmatig toch eens een keer Opera geïnstalleerd. Telkens weer begreep ik niet zo goed wat nou de 'wow'-factor is van die browser. Er zat niks in wat mij bijzonder boeide, en een aantal conventies waren anders (soms in positieve zin, soms in negatieve zin) waardoor het nooit echt bleef plakken. Ik kan me herinneren van de laatste keer installeren dat de bookmarks op een totaal onhandige plek zaten ipv bovenin het scherm waar Chrome en Firefox ze altijd hadden. Maarja, dat is ook alweer een paar jaar geleden.

Dat gezegd hebbende; ik heb nog tot 2008 IE6 gebruikt, omdat het zo'n lekker snelle browser was en je er aparte vensters in kreeg in plaats van die meh-tabs. Dus ik ben een wat vreemde browsergebruiker :P

Door Tweakers user Coyota, donderdag 6 maart 2014 17:41

Ik herken me er volledig in.
Opera had zoveel toffe innovaties, niet vergeten zelf speeddials toevoegen, zonder ooit 1 keer naar de site zelf te gaan.
Het was soms wel wat overkill met ingebouwde Mail en RSS reader (en wellicht nog een paar dingen), maar dat was toch zo prettig werken met die browser.

Ik heb zelf tijdens mijn Opera periode even Chrome (versie 2 of 3 dacht ik) geprobeerd, maar dat was zo leeg/kaal. Direct weg gedaan.

Maar vanaf dat het nieuws bekend was dat ze gingen overstappen, ben ik ook overgestapt naar Firefox, want bij Chrome heb ik nog altijd hetzelfde gevoel als in het begin. Kaal, geen enkele handige feature en die extensies zijn toch niet gans hetzelfde (dit is persoonlijk).

Goh herinnering naar de WIdgets die Opera dan had, was toch leuk dat je dit apart van Opera kon opstarten (beetje hetzelfde als Chrome apps). Daaraan zieje dat Opera altijd voor was.

Heb nooit verstaan waarom Opera maar zo'n klein percentage van de markt had ;(

Door Tweakers user Eloy, donderdag 6 maart 2014 17:49

Ik heb ook nog best wel lang Opera gebruikt, op mijn eerste Android telefoon met een ruime hoeveelheid aan RAM van 128 mb :+

Opera was de enige browser die nog een beetje snel werkte :P
Dat gezegd hebbende; ik heb nog tot 2008 IE6 gebruikt, omdat het zo'n lekker snelle browser was en je er aparte vensters in kreeg in plaats van die meh-tabs. Dus ik ben een wat vreemde browsergebruiker :P
AARGH :P |:( }:O 8)7 :X

Door Tweakers user RobertMe, donderdag 6 maart 2014 18:53

Ik gebruik nog dagelijks Opera op mijn prive PC. Onder Linux, that is, waar sowieso nog geen "nieuwe" versie beschikbaar voor is. Visuele tabs aan de zijkant zijn gewoon geweldig en ik zou niet meer zonder kunnen. Daarnaast natuurlijk de mouse gestures en voor en achteruit navigeren met rechtermuisknop inhouden links klikken en andersom.

Op het werk gebruik ik dan weer Chrome (op Linux), omdat de web based applicatie waar ik aan werk Opera helaas niet ondersteund. En toch mis ik dan deze features als visual tabs en mouse gestures.

Hopelijk komt er dan nog ooit een Opera versie voor Linux, met deze features, maar helaas zie ik het somber in. Aangezien ze toch alweer een lange tijd zijn overgestapt naar Blink/Chromium based en het er nog steeds niet is.

Door Tweakers user TMDevil, donderdag 6 maart 2014 21:20

Ik heb per ongelijk geupgrade, en ik gebruik eigenlijk nog dagelijks op mijn werk laptop, maar vraag mij ook constant af "waarom nog eigenlijk". Vooral het ontbreken van bookmarks is te triest voor woorden en ronduit irritant.
Op mijn PC ben ik al helemaal (terug) over naar Firefox. Op mijn werk gebruik ik Opera steeds minder.

Een "grappig" dingetje hierin is dat ik op dit blog niet kon reageren met Opera en moest over switchen naar IE11 .. met Opera kon ik niet inloggen 8)7

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 maart 2014 21:22]


Door Tweakers user Dreeke fixed, donderdag 6 maart 2014 21:47

Kijk hier maar eens:
http://gs.statcounter.com/#browser-BY-monthly-201302-201402
En kies dan Belarus.

Dit is zomaar een willekeurig land, maar bijna al de oostblok landen gebruiken opera.

Door Tweakers user radium6969, donderdag 6 maart 2014 22:34

Het is inderdaad zonde, Opera op mn Nokia symbian toestel werkt fantastisch, en op de PC werkte het ook erg goed, vooral de sync functie.

Het is jammer dat ze boel versloft hebben, ik hoop dat FireFox een hoop mooie dingen gaat overnemen... Functionaliteit van Firefox in een mooi Opera jasje, dat zou mooi zijn... :)

Door Tweakers user Eagle Creek, vrijdag 7 maart 2014 10:39

Dan hebben we Internet Explorer die maar probeert zijn imago terug te krijgen.
Welk imago hebben we het dan precies over?
IE heeft naar mijn mening nooit een positief imago gehad, alleen een positief marktaandeel. Toen de concurenten opkwamen liep het marktaandeel terug met alle gevolgen van dien. De huidige versies van IE (10/11) zijn in principe prima te gebruiken en voor een normale gebruiker hoef je echt niet naar Chrome.

Safari vind ik wat dat betreft een vreemdere eend :).

Opera doet al járen mee maar heeft altijd een nichemarkt bediend. Of het nu ligt aan de marketingjongens of aan wat anders weet ik niet maar ze hebben nooit de markt weten te pakken. Eerst was het niet populair omdat het betaald was, daarna werd het gratis maar weer ingehaald door de jongens met meer tamtam (met name Chrome). En nu zijn ze weer niet opvallend genoeg. Op de mobiele devices was Opera er ook al vroeg bij, eerder dan Chrome en Firefox. Met plezier Opera Mobile en Opera Mini gebruikt.

Trouwens Foxgebruiker overigens hier :).

Door Tweakers user Coffeemonster, vrijdag 7 maart 2014 13:14

Hier nog een verstokte Opera 12.16-gebruiker. Ik update software eigenlijk veel te weinig, dus achteraf was ik blij dat ik nog niet naar de Webkit-versies ben overgestapt. Ik ben destijds naar Opera 5 overgestapt omdat deze veel directer reageerde bij het laden van trage sites dan IE, en gaandeweg ben ik er steeds meer aan gehecht geraakt.

Ik snap niet wat de reden is achter het uitbrengen van een half-uitgekleedde versie, behalve dat ze tenminste iets wilden uitbrengen. Ik weet wel dat er gaandeweg wat meer features zijn toegevoegd aan de laatste versies, maar ik vertrouw het nog steeds niet. Voorlopig blijf ik Opera 12.16 gebruiken, totdat het onwerkbaar wordt. Dan moet ik me gaan verdiepen welke browser een vergelijkbaar 'direct gevoel' bij het laden van webpagina's heeft als Operta 12, en welke features de verschillende browsers hebben.

Door Tweakers user fotografie999, vrijdag 7 maart 2014 17:04

Opera.... ja lang geleden alweer. 2009 over gegaan op Chrome daarvoor was Opera mijn standaard

Reageren is niet meer mogelijk